Avanto Helsinki Media Art Festival 2003


From: press_at_avantofestival.com
Date: Wed 17 Sep 2003 - 09:33:45 EEST


AVANTO-FESTIVAALI 20.-23.11.     FESTIVAALIN OHJELMA NYT JULKAISTU
Pohjoismaiden suurin jokavuotinen mediataidetapahtuma Avanto Helsinki Media Art Festival järjestetään marraskuussa neljättä kertaa. Esillä on laaja otos elokuvan ja musiikin kansainvälistä avantgardea ja undergroundia. Avanto esittelee yhtä lailla alan uusimpia virtauksia kuin Suomessa tuntemattomia klassikoita. Elokuvanäytösten ja konserttien tapahtumapaikkoina ovat Kiasma-teatteri, elokuvateatteri Orion, Kulttuuriareena Gloria, Galleria Huuto ja MUU Galleria.

Live-esitykset

Avannon live-ohjelman pääesiintyjinä ovat amerikkalaiset Terre Thaemlitz ja Ultra-red-ryhmä. He ovat uuden digitaalisen avantgarden pioneereja, jotka yhdistävät virtuoosista ääni- ja videomanipulaatiota terävään poliittiseen kantaaottavuuteen. Queer-aktivisti Thaemlitz rinnastaa Lovebomb-esityksessään pop-musiikin "rakkauden kultin", veristen vapautusliikkeiden isänmaanrakkauden ja terroristien fanaattisuuden. Ultra-redin Transistors (transfer / resistance) -esitys kyseenalaistaa tapamme tarkastella siirtolaisuutta: "Ovatko maahanmuuttajat vain sotien ja globalisaation uhreja, vai ovatko he vastarintaan nousseita Imperiumin alamaisia?"

Kotimaisista esiintyjistä ykkösnimenä on Pekka Airaksinen (s. 1945). Airaksinen muistetaan parhaiten 60-luvun legendaarisesta The Sperm-yhtyeestä, jonka "epäsiveellisen" flyygeliperformanssin takia kaksi sen jäsenistä tuomittiin vankeuteen 70-luvun alussa. Airaksinen vastasi ryhmän musiikista, ja hän on jatkanut täysin omintakeisen kokeellisen musiikkinsa tekemistä kaukana julkisuuden valokeilasta Satakuntaan perustamassaan buddhalaisessa keskuksessa. Love Records julkaisee konsertin yhteydessä kokoelma-cd:n hänen 35-vuotisesta levytysurastaan.

Kiasma-teatterissa esiintyy myös ruotsalainen Leif Elggren. Hän oli mukana tämän vuoden Venetsian biennaalin päänäyttelyssä ja elokuussa Finlandia-talolla Micronations-tapahtumassa edustamassa perustamaansa Elgaland-Vargaland-nimistä valtiota sen kuninkaana. Elggrenin uusin cd on koottu hengenvaarallisten virusten kuten HIV:n ja Ebolan äänistä, kaksi edellistä hän oli puolestaan koonnut omien sanojensa mukaan ennen syntymäänsä kohdussa tekemistään äänityksistä ja wc-pöntön äänistä. Hänen audiovisuaalinen live-esityksensä Kiasma-teatterissa perustuu hänen nauhoituksiinsa omasta unissa puhumisestaan ja lapsuudesta asti pitämäänsä unipäiväkirjaansa. Lisäksi Elggrenillä on Avannossa näyttely Galleria Huudossa.

Gloriassa esiintyvää itävaltalaista Radiania on kutsuttu "digitaalisen liikkeen Portisheadiksi" - helpoksi tavaksi aloittaa tutustuminen glitchiin eli häiriöiden musiikkiin. Jazz-henkisestä draivistaan huolimatta Radianin musiikki huokuu myös autioiden teollisuusalueiden tummanharmaata uhkaa. Tietokoneoperaattorin lisäksi yhtyeessä on myös kontrabasisti ja rumpali! Chicagolaisen Thrill Jockey -levymerkin julkaiseman Radianin uusimman levyn tuotti John McEntire maineikkaasta Tortoise-yhtyeestä.

Englantilainen Mira Calix kuuluu kokeellisen elektronisen rytmimusiikin harvoihin kansainvälisiin naistähtiin. Vaikka Calix levyttää "konemusiikin" tunnetuimpiin instituutioihin kuuluvalle Warp-levymerkille, hänen musiikilleen on ominaista inhimillinen lämpö ja karhea viimeistelemättömyys. Maanläheisyyttä lisäävät syntetisaattoreiden ohella käytetyt muut äänilähteet: kivien koputtelu, puun hankaaminen, veden loiske.

Japanilainen KK.Null on japanilaisen noise-musiikin huippunimiä ja laajemminkin yksi kokeellisen rockin suurista kulttinimistä, joka on tehnyt yhteistyötä mm. Nirvana-tuottaja Steve Albinin, Sonic Youthin "viidennen jäsenen" Jim O'Rourken, noise-mestari Merzbow'n ja lukemattomien muiden kanssa. Nullin tunnetuin projekti on raivoisa Zeni Geva -yhtye, mutta viime vuosina hän on keskittynyt soolotuotantoon, jota voisi luonnehtia "kosmiseksi noise-minimalismiksi".

Glorian klubi-iltojen suomalaisista esiintyjistä tunnetuin on Kari Peitsamo, jonka keikan alaotsikko on "Puinen levy Revisited". Vuonna 1978, pian Kauppaopiston naiset -listahittinsä jälkeen Peitsamo teki avantgardistisen, free-jazzista innoituksensa saaneen instrumentaali-EP:n Puinen levy pianolla, viululla ja ja kitaralla. Materiaalia ei ole koskaan esitetty livenä, ja Avannossa hän esittää siitä päivitetyn tulkinnan.

Helsingin tietokoneorkesteri on 20-henkinen, eri puolilla Etelä-Suomea vaikuttavista alan muusikoista koottu uudenlainen kamariorkesteri, jonka soittimina on niin 80-luvun kolhoja pelikoneita kuin uusimpia hopeanhohtoisia powerbookejakin. Orkesterin ensikonsertissa viime talvena kapellimestarina toimi Erkki Pirtola, tällä kertaa esitystä johtaa Helsingissä asuva japanilainen säveltäjä Shinji Kanki, jonka uusin teos saa samalla kantaesityksensä.    

Elokuvaohjelmisto

Päävieraiksi saapuvat ruotsalainen, Yhdysvalloissa taiteellisen uransa luonut pitkän linjan tekijä Gunvor Nelson sekä yhdysvaltalaiset M.M. Serra ja Mark Boswell.

Gunvor Nelson (s. 1931) on tehnyt vuodesta 1963 alkaen upean sarjan feministisiä avantgarde-lyhytelokuvia. Hyvin henkilökohtaisissa, visuaalisesti omaleimaisissa teoksissaan Nelson tarkastelee elämäänsä perheenäitinä, lastensa kasvattajana ja omien vanhempiensa hoitajana. Avannossa nähdään kolmesta näytöksestä koostuva läpileikkaus kokeellisen elokuvan grand old ladyn tuotannosta. Uusimman teoksen Trace Elementsin Euroopan ensi-ilta on sovittu Avanto-festivaalille.

Avantocore-näytös esittelee new yorkilaisia "kokeellisia pornoelokuvia", jotka käsittelevät suorasukaisesti seksuaalisuutta ja sen eri muotoja avantgarde-elokuvan näkökulmasta. Lähtökohdiltaan haastavan paradoksaalisen kokonaisuuden laatii new yorkilaisen The Film-makers Cooperativen johtaja, elokuvaohjaaja-kuraattori M.M. Serra yhdessä Ilppo Pohjolan kanssa. Tekijänimistä mainittakoon Jennifer Reeves, Abigail Child, Carolee Schneemann ja Martha Colburn.

Underground-ohjaaja Mark Boswellin uunituore esikoispitkä The Subversion Agency saa myös Avannossa Euroopan ensi-iltansa. Se on arkistomateriaalia, fiktiota ja situationistista poliittista satiiria yhdistelevä paranoia-elokuva. Tapahtumapaikkana on kvasihistoriallinen 1960-luvun Kuuba ja Florida Mustine panttereineen, anarkistihippeineen ja feministeineen. Boswellin innoittajina ovat olleet Dziga Vertov, Jean-Luc Godard, Bruce Conner ja Craig Baldwin.

Saman tradition varhaisempana edustajana nähdään Klaus Maeckin ohjaama Decoder (Länsi-Saksa, 1983). Se on täyspitkä underground-elokuva ääniterrorismista, muzakista ja kansalaisten kontrolloinnista tietokoneiden avulla. Kulttielokuvaa tähdittää Einstürzende Neubauten-muusikko FM Einheit sekä cameo-rooleissa beat-kirjailija William Burroughs ja muusikko Genesis P-Orridge.

Tina Frank on yksi uuden eurooppalaisen kokeellisen videon merkittävimmistä edelläkävijöistä. Hän on myös graafikko, joka on luonut maineikkaan Mego-levymerkin omaperäisen visuaalisen ilmeen, joka perustuu hänen monien videoidensa tavoin "glitcheille" eli tietokoneohjelmien häiriöille ja puutteille sekä niiden hyväksikäytölle ja korostamiselle. Kiasma-teatterissa esitetään kooste Frankin Megon kansainväliselle artistikaartille (mm. Fennesz, Jim O'Rourke, Pita, Oren Ambarchi & Martin Ng ja Ilpo Väisänen) tekemistä musiikkivideoista.

Samaten Kiasma-teatterissa nähdään new yorkilaisen Lillian Schwartzin virtuoosimaisia, erittäin harvoin nähtyjä 1970-luvun tietokoneanimaatioita. Schwartz on mediataiteen todellisia pioneereja ja hänen töitään on esitetty jokseenkin kaikissa maailman johtavissa taidemuseoissa. Restauroiduista filmeistä koottu sarja A Beautiful Virus In the Machine lähtee kiertämään muuta maailmaa vasta Avanto-festivaalin jälkeen. Sen koonneet englantilaiset Greg Kurcewicz ja Will Rose esittelevät näytöksen.

Avannon klassikko-ohjelmassa esitetään lisäksi Chris Petit'n ohjaama, Kraftwerkin ja Low/Heroes-kauden David Bowien musiikin höystämä ällistyttävä road-elokuva Radio On (Iso-Britannia, 1979).

Avannon jo perinteisessä Avantoscope-sarjassa nähdään kansainvälinen otos uusinta avantgardea filmitaiteen ja digitaalisen videon maailmoista.  

Avanto-festivaalin ohjelma julkistetaan 17.9. Avannon www-sivuilla (www.avantofestival.com), ja se tulee täydentymään syys-lokakuun aikana. Festivaalin aattona julkaistaan perinteinen Avanto-kokoelma-cd, jolla ovat mukana kaikki festivaalin live-artistit sekä joukko elokuvien soundtrackejä. Festivaalin järjestää Mediataideyhdistys Avanto yhteistyössä Kiasma-teatterin ja Suomen elokuva-arkiston kanssa.  

Lisätietoja:

www.avantofestival.com

Tiedottaja Milla Kontkanen:

press_at_avantofestival.com


Avantologo_gif.gif