HS 29.1.1996

Teknoreivaajat, aamuyön ammattilaiset


20-vuotias Liisi elää öisin. Hän käy raveissa eli teknobailuissa, jotka alkavat noin kahdelta yöllä ja jatkuvat keskipäivään asti. Ellei poliisi ratsaa juhlia, kuten usein käy.

Liisi on ollut mukana Helsingin teknokuvioissa 14-vuotiaasta asti. Hän pitää itseään vakavana reivaajana, joka ei liiku piireissä trendin, vaan musiikin perässä.

"Tekno ei ole ohimenevä muoti, vaan ajatusmaailma", Liisi painottaa. "Me ollaan eri porukkaa kuin ne, jotka nojailee baaritiskeihin yökerhoissa. Me ei piitata puitteista; meille merkkaa enemmän valot, deejiit ja musa." Teknomusiikin lajeja ovat esimerkisi jungle, house, triphop ja goatrance. Viimeisintä Liisi kuvailee moderniksi heimomusiikiksi, joka kuljettaa tanssijaa kuin transsiin.

"Kunnon raveissa tanssin vain biittiin aamuun asti. Jos mulla on ollut huolia, riittää kun tulee tietty rytmisarja. Ei käydä hakkaan porukkaa nakkikiskalla, vaan huudetaan vaan paineet ulos. Se on hypnoottinen, tosi primitiivinen kokemus."

Laiton yö

Helsingin teknomaailmassa on jo kauan pyörinyt Liisiä vanhempi nainen, joka valitsee nimekseen Katja. Hän on vuosia järjestänyt teknoraveja, kunnes seinä nousi äkkiä eteen viime vuonna.

"Helsingissä on paljon vaikeampaa saada lupia ravien järjestämiseen kuin ennen. Poliisin mielestä teknokansan paikat, kuten Lepakko, eivät ole kelvollisia tiloja pitää auki aamuun asti."

"Laillisissa, kaupallisissa raveissa on ulkomaiset deejiit, kalliit liput ja nuorta porukkaa, joka juoksee trendin perässä. Muutaman vuoden kuluttua niistä tulee pankkivirkailijoita ihan niin kuin punkkareistakin aikanaan. Todellinen teknoporukkka on nyt maan alla."

Helsingissä järjestetään lähes joka viikonloppu laittomat ravit, joiden paikka vaihtuu jatkuvasti. "Me pistetään ravit pystyyn autotalleissa, varastohalleissa ja kellareissa. Viime kesänä raahattiin kajarit ja valot metsään ja tanssittiin siellä."

Varovainen sisäpiiri

Katja epäilee huumeiden vaikuttaneen poliisin tiukentuneeseen valvontaan. "Kun nuoret bailaa aamuun asti, niin heti lullaan, että se on jotain piikkiä suoneen. Kyllähän teknopuolella liikkuu ekstasya ja pilveä, rokkipuolella enemmän spiidiä, muttei se ole pääasia. Teknonuoret ei edes juo paljon alkoholia, vaan halua vain tanssia. Jos poliisi antaisi pileluvat, niin ne voisi itte tulla tsekkaan."

Viime syksynä laittomissa raveissa sattui onnettomuus, jossa yksi henkilö sai surmansa pudottuaan korkealta kaiteen yli.

"Nyt kun bileet järjestetään laittomina, voi siellä tapahtua ihan mitä tahansa. Loukkaantumisista tai sairaskohtauksista ei uskalleta ilmoittaa. Musta tilanne on tosi huolestuttava."

Laittomiin ravipileisiin on kova kontrolli. "Vanhoina hyvinä aikoina raveista jaettiin flaijereita Stokkan kellon alla, mutta nyt täytyy olla sisäpiirissä saadakseen kutsun. Meininki on hysteeristä: teknokansaa on opetettu että varokaa poliisia, älkää puhuko ääneen Cafe Juliuksessa älkää mainitko raviosoitteita puhelimessa. Ja kaikkien kutsuttujen taustat tarkistetaan."

Katja arvioi, että Helsingin raviporukan sisäpiiriin kuuluisi noin pari tuhatta nuorta. "Useimmat on friikahtaneet usein ensin ulkomailla, jossa on kunnon mestat. Täällä ei enää ole oikein muuta kuin Hypeklubi, jossa nyt roikutaan tylsistyneenä."

"Kuka ylipäänsä määrää sun vuorokausirytmistä? Täähän on ihan kuin paluu 1980-luvulle, jolloin piti ehtiä ravintolaan. Hei camoon, nyt pitäisi olla jo vähän kehittyneempää."