Raveja ilman ratsastusta

Nuoriso on alkanut sankoin joukoin käydä raveissa. Kyse ei kuitenkaan ole innostuksesta hevoskilpailuja ja vedonlyöntiä kohtaan vaan teknohenkisestä tanssimuodista.

14-vuotias Jaakko on käynyt melkein pari vuotta aktiivisesti näissä tilaisuuksissa, joita on järjestetty jo 80-luvun lopusta asti. Ravit vaativat kovaa kuntoa: "Mennään isoon halliin, jossa musa on hypnoottista ja helvetin kovalla. Tanssi kestää tuntikausia. Ravit alkavat seitsemän maissa illalla ja loppuvat paikkakunnasta riippuen kahden ja kuuden välillä aamuyöllä".

Ravien ideana on taukoamaton tanssinta musiikin ja rytmin ympäröimänä. Soitto ei lakkaa hetkeksikään. "Kannattaa käyttää pumpulia tai muita kuulosuojaimia. Äänet voi tuntea koko vartalollaan." Ravien kokoa mitataan Jaakon mukaan "kiloina", millä tarkoitetaan vahvistinlaitteiden tehoa kilowatteina. Raveihin kerätään lisäksi "strobevaloja", lasereita ja muuta tekniikkaa niin paljon kuin järjestäjällä on varaa hankkia.

Helsinki, Vaasa ja Rovaniemi

Suomalaisissa raveissa soitetaan yleensä tiskijukkien koostamaa teknomusiikkia. DJ:n rooli on keskeinen, sillä hän yhdistelee usealta levysoittimelta tulevaa ääntä. Levyjen kansissa näkyvät kappaleiden nopeudet, joita voidaan sitten hienosäätää toisiinsa sopiviksi. Jaakko käy raveissa musiikin takia: "Raveissa soitetaan musiikkia, jota ei kuule radiosta kuin joskus kahden ja kuuden välillä aamuyöllä."

Enin osa suomalaisista raveista on virallisia ja julkisia ja niihin myydään pääsylippuja lippupalvelua myöten. Lippujen hinnat vaihtelevat 40 ja 150 markan välissä. Ikärajat ovat yleensä 16-18 vuotta, kertoo 14-vuotias Jaakko. Tehdashalleissa ja vanhoissa varastoissa salaa järjestettävät ravit on vaikeampi löytää, sillä ne pysyvät porukoiden sisäisinä tapahtumina.

Entä huumeet?

Raveja järjestetään ympäri Suomea aina Rovaniemeä ja Vaasaa myöten. "Reivaajat" tulevat tilaisuuksiin kaikkialta. Menomatkalla junassa näkee Jaakon mukaan aina tuttuja kasvoja. Juhlien jälkeen odotellaan samalla porukalla paluukuljetusta. Isoimmissa raveissa on paikalla yleensä noin 2000 reivaajaa. Marssi- ja teknomusiikin kotimaassa Saksassa osallistujia voi olla jopa 30000 ja musiikki voi soida yhtä mittaa jopa kolme vuorokautta.

Englannissa ja Ruotsissa ravit on liitetty huumeisiin ja muuhun rikolliseen toimintaan. Huumeiden käyttö raveissa ei Jaakon mielestä ole sen yleisempää kuin missään muissakaan nuorisotapahtumissa. Jaakolle ei kukaan ole myöskään tullut aineita tyrkyttämään, vaikka niitä haluava todennäköisesti raveista sellaisia myös löytää.

Kappaleiden tekstit käsittelevät usein huumeita eri näkökulmista ja huumeisiin viitataan muutenkin. Ravaamalla päästään Jaakon mielestä toisaalta nimenomaan irti arjesta ilman kemiaa ja piristeitä.

WWW-sivu tietää

Raveissa on omia alakulttuureitaan. Jaakon mielestä ehkä oudoin ilmestys on "Ambient"-osasto, jossa äänimassa voi olla vaikkapa linnunlaulua ja vessanvetämistä taustasuhinaan yhdistettynä.

Ravikansa käyttää Internetiä yhtenä ilmoitustaulunaan, sillä ainakaan maalla asuva ravien ystävä ei saa käsiinsä "flyereita" tai muita lehtisiä. Tilaisuuksista kerrotaan ja niitä perutaan http://www.damicon.fi/fri -sivulla ja fi-rave -postituslistalla, jota voi lukea www-sivulta käsin.