Klubbaillen seksuaaliseen tasa-arvoon

Teksti: Jaakko Kangosjärvi
Lähde: Z-lehti, alkutalvi 1996

Stonewall ei ole entisensä.

Helsingin Eerikinkadun kellariravintolasta eivät enää kaiu perjantai-iltaisin valssin ja tangon sävelet, eivätkä lauantait ole enää yksinomaan naisten. Kaupungilla jopa puhutaan, että Stone olisi nyt - hui! - heteroiden teknoluola.

"Kaipasimme elämäniloa, avarakatseisuutta ja myönteisyyttä bailumaisemaan", ravintolapäällikkö Anne Heiskanen kertoo. Hänen mukaansa gayravintoloissa ja -bileissä seksuaalisuus paitsi yhdistää myös toisaalta luo rajoja sosiaalisille kohtaamisille.

Stonewallissa se tarkoitti myös sitä, että väkeä ei käynyt tarpeeksi. Viikolla oli ajoittain hyvinkin hiljaista, eivätkä viikonloputkaan lopulta vetäneet toivotusti.

"Old Gold alkoi kuivua huhtikuusta lähtien. Vakiojengiä oli mutta asiakaspohja ei ollut enää riittävä. Vähän sama oli naisten iltojen kohdalla."

"Päätimme räväyttää kaapin ovet auki ja olla itse esimerkkinä todellisesta seksuaalisesta tasa-arvosta. Nykypolven klubbailijoille me lesbot, homot ja muut olemme jo niin arkipäivää, ettei seksuaalisuus ole uhka vaan rikkaus persoonassa. Jokainen yksilönä luo tunnelmaa ja erilaisten ihmisten kohtaaminen on piristävää."

Niinpä Stonen väki, deejiit ja somistajat lähtivät tekemään Suomen parasta bailausmestaa. "Halusimme näyttää, että meilläkin gayt voivat olla klubbailun edelläkävijöitä."

Uudesta Klubi-Stonesta asiakkaat löytävät Heiskasen mukaan omat iltansa musiikkimakunsa perusteella.

Tiistain Old & New Timers Clubissa dj Wondads soittaa soulia, r&b:tä, calypsoa ja discoa, keskiviikon Lagerissa dj Sepe brittipoppia ja torstain Bassmentissa dj Alimo vieraineen drum&aump;bassia. Perjantaina ja lauantaina Stone on Flop eli deejiit Miqa ja Pietari tarjoilevat nu-NRGiä ja ja hardbagia; perjantaisin myös vierailijoita. Sunnuntain Octopusin easy listening -annista vastaavat Sami & Flux.

"Eri klubi-iltoina soitetaan oman tyylinsä laadukkainta musiikkia ja yhdessä bailaajien kanssa tehdään hyvät bileet."

Ensi kokemusten perusteella uusi profiili toimii. Viikonloppuisin sisään saa varautua jonottamaan, ja myös keskiviikon Lager on yllättänyt suosiollaan. Muita iltoja vasta ajetaan sisään.

"Me halutaan kehittää tätä siihen suuntaan, että ihmisillä olisi kivaa olla bailaamassa. Meidän kohteemme on se homoyleisö, joka ei viihdy Maman kaltaisessa mainstream-paikassa vaan haluaa jotain erilaista. Sitä meiltä pitäisi löytyä aika laajasti."

Lesbojakaan ei unohdeta. Naisten bileitä Stonessa on luvassa vähintään kerran kahdessa kuukaudessa. Ensimmäinen Suklaasydän-ilta tulee 27.12.

Klubbailu ei ole sulkenut Stonen keittiötä. Ruokaa valmistetaan yhä puoleenyöhön.